przewodnik po talerzach jednorazowych

Przewodnik po talerzach jednorazowych i wielokrotnego użytku

Świat talerzy gastronomicznych i eventowych bardzo się rozwinął w ostatnich latach, tak bardzo, że logiczne jest, iż wielu klientów przyznaje, że czuje się zagubionych, wybierając pomiędzy tak wieloma rodzajami talerzy jednorazowych i wielorazowych. Jakie materiały są dostępne i które z nich najlepiej spełnią moje potrzeby? Czy wybieram proste wzory, czy też decyduję się na bardziej skomplikowane projekty? Na co powinienem zwrócić uwagę, wybierając idealny model dla mojego biznesu?

nie daj się przytłoczyć! Zdajemy sobie sprawę z bałaganu, jakim może być konieczność podjęcia decyzji pomiędzy tak wieloma rodzajami talerzy wielokrotnego użytku i jednorazowych, dlatego przygotowaliśmy ten kompletny przewodnik zakupowy, w którym udzielimy Ci niezbędnych porad, abyś odkrył wszystkie ich cechy charakterystyczne, ogromne możliwości, jakie masz w naszym sklepie i jak wybrać te, które najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom.

Ponadto, w wyniku nowych regulacji europejskich dotyczących produktów jednorazowych, do szerokiej gamy produktów biodegradowalnych i wielokrotnego użytku dołączyły nowe opcje, takie jak wytrzymała zastawa stołowa, z dużą liczbą cykli mycia. Z naszym przewodnikiem będziesz na bieżąco!

Aby uzupełnić swoją zastawę stołową o tace, szklanki, sztućce i inną niezbędną dla Państwa firmy zastawę stołową, polecamy pobrać nasze specjalistyczne katalogi dotyczące artykułów na wynos i ekologicznych.

Zalety używania talerzy jednorazowych i wielokrotnego użytku

Istnieje wiele korzyści z używania jednorazowej zastawy stołowej w Twoim biznesie gastronomicznym. Może ona nawet stać się wielkim sprzymierzeńcem w otwarciu swojego modelu na dostawy do domu lub jedzenie na wynos, czyli opcje, które wybiera coraz więcej klientów i na które trzeba być przygotowanym z wszelkiego rodzaju pojemnikami z gwarancjami na użytkowanie żywności (jak wszystkie te, które znajdziesz w naszym sklepie).

Zalety i wady talerzyków jednorazowych to:

  • Łatwe w transporcie, ponieważ są ultralekkie (do dystrybucji i dla mobilności Twoich klientów)
  • Uniwersalne: spełniają swoją funkcję w każdym momencie i w każdych okolicznościach
  • Higieniczne: pomagają utrzymać higienę przestrzeni i bezpieczeństwo żywności
  • Trwałe i biodegradowalne
  • Do ich produkcji dostępne są różne materiały
  • Stylowe i wygodnetalerze jednorazowe
  • Wiele opcji: od najbardziej powszechnych i ekonomicznych, po najbardziej wyszukane

Rodzaje talerzy plastikowych i biodegradowalnych

Polipropylen, pianka, masa chinetowa, łupek, karton i papier, bambus... różnorodność w obrębie talerzy jednorazowych z przezroczystego tworzywa, kolorowych, okrągłych, kwadratowych.... jest ogromna! Aby wybrać , który rodzaj talerzyka jest najbardziej odpowiedni dla Państwa firmy, ważne jest, abyście Państwo znali wszystkie opcje, jakie istnieją w zakresie talerzyków jednorazowych, a co lepsze, abyście Państwo dali się doradzić doświadczeniu naszych specjalistów.

Abyś mógł łatwo przeglądać nasz sklep, przedstawiamy tę ogólną klasyfikację rodzajów talerzy jednorazowych i ich głównych cech. Znajdziesz je pogrupowane w tych grupach: plastikowe, biodegradowalne oraz wielokrotnego użytku i trwałe, uporządkowane w ten sposób dla Twojej wygody.

Talerze plastikowe

Talerzyki plastikowe to te, które jak sama nazwa wskazuje, wykonanez różnych rodzajów tego materiału, takich jak pianka, PET, polipropylen czy polistyren. Można je znaleźć tanie, twarde, wielokrotnego użytku... i ogólnie rzecz biorąc, wytrzymują zimne, gorące, suche i mokre jedzenie.

Jeśli chodzi o design, wydaje się, że nie ma żadnych ograniczeń. Okrągłe, kwadratowe, sześciokątne, kolorowe, przezroczyste, z przegródkami... istnieje wiele modeli plastikowych talerzy jednorazowych, dzięki czemu można wybrać ten, który najlepiej utożsamia się z wizerunkiem i filozofią firmy. Bardziej klasyczny lokal może wybrać okrągłe talerze w neutralnych kolorach, podczas gdy bardziej swobodny biznes może dostosować swoją jednorazową zastawę stołową do swojej filozofii i zdecydować się na bardziej oryginalne modele: kolorowe, kwadratowe itp. Ponadto, w przypadku imprezy, są one doskonałym rozwiązaniem upraszczającym całą obsługę gastronomiczną w sposób praktyczny, higieniczny i bezpieczny.

Wśród najpopularniejszych talerzy plastikowych odkryjesz w naszym sklepie talerze piankowe, talerze PET, talerze styropianowe oraz talerze polietylenowe. W poniższej tabeli można sprawdzić ich zakres termiczny, a także główne kompatybilności:

MateriałTolerancja termiczna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling*
PS / Polistyren-10°C /85°CXXX
EPS / Pianka-20°C /100°CXXXX
PET / Polietylen-18°C /70°CXXX
PP / Polipropylen-20°C /120°CX

(*) Właściwości tych materiałów mogą się różnić w zależności od modelu i testów certyfikowanych przez każdego producenta. Zapoznaj się z kartą produktu, aby uzyskać informacje na temat konkretnych zgodności dla każdego modelu, a w razie wątpliwości skontaktuj się z obsługą klienta.

Płyty plastikowe PET

Wykonane są z politereftalanu etylenu, znanego ze swojej sztywności i zdolności do wytrzymywania ciężaru i temperatury bez odkształcania się. Można je spotkać głównie w zastawie stołowej przeznaczonej do prezentacji potraw (w bufecie, cateringu, na przyjęciu).

Mogą być podzielone na kilka przegródek, jako talerze prezentacyjne z dwoma, trzema lub więcej sekcjami do podawania różnych potraw w tym samym naczyniu. Wiele z modeli, które można znaleźć w naszym sklepie, posiada pokrywę, która jest idealnie dopasowana, co pozwala na bezpieczny i higieniczny transport.

  • Wytrzymałość i sztywność
  • Zachowuje swój kształt pod wpływem ciężaru i temperatury potrawy
  • Naczynia z przegródkami do prezentacji
  • Wybór typów talerzy z pokrywą dla bezpiecznego i higienicznego transportu
  • Duża wytrzymałość
  • Możliwość układania w stosy (minimalizacja przestrzeni magazynowej i transportowej)
  • Odporność na mokre, tłuste i płynne potrawy
  • Eleganckie, z połyskiem
  • W zależności od posiadanych certyfikatów, można wybrać talerze wielokrotnego użytku lub jednorazowe
  • Nadające się do recyklingu
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
PET-18°C /70°CXXX

Płyty PS / Polistyrenowe

Zastawa stołowa z PS lub polistyrenu jest wykonana z termoplastycznego polimeru. Z tego lekkiego materiału powstają kawałki o różnej twardości w zależności od materiałów wtórnych, z którymi jest mieszany w procesie jego polimeryzacji.

W naszych kartach produktów znajdziesz wszystkie jego właściwości, ale pamiętaj, że nasza obsługa klienta jest do Twojej dyspozycji, aby odpowiedzieć na wszelkie pytania, naszym celem jest, abyś znalazł idealne naczynie!

  • Lekki
  • Odporny
  • Łatwe do układania w stosy
  • Jeśli spadnie, nie łamią się na małe kawałki
  • Odpowiednie do chłodzenia i zamrażania w domu
  • Szeroka gama kolorów, kształtów i średnic
  • Różne ekonomiczne i twarde naczynia (jednorazowe i wielokrotnego użytku)
  • Możliwość recyklingu
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling*
PS / Polistyren-10°C /85°CXXX

Płyty piankowe

Te jednorazowe talerze plastikowe wykonane są z tworzywa sztucznego pochodzącego z polistyrenu, zwanego polistyrenem ekspandowanym (EPS). Jest on jednorazowy, nadaje się do recyklingu, jest lekki i bardzo dobrze amortyzuje wstrząsy podczas transportu, ale bez wątpienia jego największą zaletą jest to, że pomaga utrzymać temperaturę potraw (ciepłych i zimnych).

Modele tych płyt termicznych mają możliwość dołączenia pokrywy, dzięki której Twoje zamówienia dostawcze i na wynos dłużej utrzymują optymalną temperaturę , co znacznie zwiększa zadowolenie Twoich klientów.

  • Właściwości izotermiczne
  • Lekkość
  • Higieniczne
  • Absorpcja wstrząsów
  • Odporność na oleje i smary
  • Możliwość recyklingu
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*
Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
EPS/pianka-20°C /100°CXXXX

Płyty z PP lub polipropylenu

Wykonane są z polipropylenu, plastikowego polimeru nadającego się do użytku spożywczego i w 100% podlegającego recyklingowi. Wyróżnia się odpornością na wysokie i niskie temperatury, dlatego talerze wykonane z tego materiału mogą być z reguły stosowane w mikrofalówkach, zmywarkach i zamrażarkach. Zalecamy zapoznanie się z kartą produktu w celu sprawdzenia kompatybilności.

Istnieją modele jednorazowe oraz takie, które można myć i używać ponownie.

  • Wytrzymały
  • Elastyczny i plastyczny
  • Odporne na wysokie i niskie temperatury
  • Możliwość stosowania w mikrofalówce, zmywarce i zamrażarce
  • Modele wielokrotnego użytku
  • Odporne na ciężar żywności
  • Odporne na tłuszcze i oleje
  • Możliwość recyklingu
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
PP / Polipropylen-20°C /120°CX

Biodegradowalne talerze

Ekologiczne i biodegradowalne naczynia to takie, które mogą ulec rozkładowi pod wpływem działania środowiska. Są więc trwałe i przyjazne dla środowiska, a także z reguły jednorazowe.

z czego wykonane są biodegradowalne talerze jednorazowe? Wykonane są w 100% z naturalnych elementów, dzięki czemu ulegają biodegradacji. Trzcina cukrowa i liście palmowe to niektóre z materiałów wykorzystywanych do ich produkcji.

Ponadto, w zależności od zakupionego talerza, wytrzymują one suche, mokre, zimne i gorące jedzenie. Innymi słowy, możesz dobrać całą swoją biodegradowalną zastawę stołową do każdego rodzaju preparatu, który chcesz przetransportować lub podać. Oto tabela porównawcza, która pomoże Ci wybrać te, które pasują do Twoich potrzeb:

MateriałTolerancja termicznaMikrofalePiekarnikZamrażarkaZmywarka do naczyńRecykling
Trzcina cukrowa-18°C /150°C✓ / X**X
Karton-40°C /90°CXX
Bambus-5°C /70°CXXX
Drewno-40°C /150°CX
Miazga chinetowaTemperatura otoczenia/ 100°CXXX
Liść palmowy-20°C /120°CX
Skrobia kukurydziana PLA-- /60°CXXXX
Pulpa pszenna-25°C /170°CX--X

(*) Właściwości tych materiałów mogą się różnić w zależności od modelu i testów certyfikowanych przez każdego producenta. Zapoznaj się z kartą produktu, aby uzyskać informacje na temat konkretnych zgodności dla każdego modelu, a w razie wątpliwości skontaktuj się z działem obsługi klienta.

(**) Tektura Kraft nie nadaje się do mikrofalówek (jest kompostowalna).

Talerze kartonowe i papierowe

Istnieje wiele różnych rodzajów biodegradowalnych talerzy papierowych i kartonowych, ale talerze papierowe i kartonowe należą do najbardziej popularnych w profesjonalnym sektorze gastronomicznym, a także na prywatnych imprezach, przyjęciach, rocznicach i urodzinach. Jednorazowe talerze papierowe i kartonowe nadają się do recyklingu i są idealne do zimnych usług zewnętrznych ze względu na ich wytrzymałość i łatwą utylizację po użyciu.

  • Dzięki woskowanej lub laminowanej obróbce są one odporne na tłuszcz i olej
  • Lekkie
  • Niewielka powierzchnia po ułożeniu w stosy
  • Jednorazowe
  • Bezpieczne w kuchence mikrofalowej i piekarniku (z wyjątkami)

Wśród talerzy kartonowych istnieje bardzo zrównoważony asortyment:talerze z kartonu typu kraft. Te talerze mają specjalne właściwości: są kompostowalne, mogą być używane w lodówce lub zamrażarce, ale nie w mikrofalówce (ani do podgrzewania, ani do rozmrażania).

MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Karton-40°C /90°C✓ / X**X

(**) Tektura typu Kraft

Patery z masy papierowej typu chinet

Blachy celulozowe wykonane są z masy celulozowej (włókna kartonowego) pozyskiwanej z miękkich gatunków drewna, takich jak między innymi świerk czy brzoza. Są one sztywne i odporne na przecięcia, a także wytrzymują tłuste potrawy i oleje bez utraty swoich właściwości.

  • Sztywność
  • Odporność na przecięcia
  • Wytrzymuje kwaśne, wodne, suche i tłuste pokarmy
  • Nadaje się do mikrofalówki
  • Biodegradowalne i kompostowalne
  • Możliwość recyklingu w pojemniku na odpady organiczne
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Miazga chinetowaTemperatura otoczenia / 100°CXXX

Dania z trzciny cukrowej

Wykonane są z pozostałości po trzcinie cukrowej po wyciśnięciu jej soku. Po kilku procesach z tą pozostałością, zostaje ona przekształcona w 100% przetwarzalny zrównoważony bioplastik , który jest bardzo wytrzymały i kompatybilny z piekarnikami i mikrofalami.

Wyróżnia się szorstkim i przyjemnym dotykiem oraz wyglądem materiału z recyklingu, który nadaje mu styl ECO, idealny dla najbardziej ekologicznych firm cateringowych.

  • Wytrzymałość
  • Szorstki i przyjemny w dotyku
  • Odporność na tłuszcz i olej
  • Możliwość przechowywania płynnych i stałych produktów spożywczych
  • Kompatybilne z kuchenkami mikrofalowymi i piekarnikami
  • Biodegradowalne, kompostowalne
  • Mogą być przetwarzane w pojemnikach ekologicznych
MateriałTolerancja termicznaMikrofalePiekarnikZamrażarkaZmywarka do naczyńRecykling
Trzcina cukrowa-18°C /150°CX

Talerze bambusowe

Wykonane w 100% z naturalnego bambusa, występują w wielu kształtach i rozmiarach, a także są niezwykle wytrzymałe i odporne. Bambus jest jednym z najbardziej odpornych materiałów na świecie.

Podnosi poprzeczkę dla Twojego serwisu: oferują świetną jakość i wyrafinowanie, a choć ich naturalna estetyka łączy się ze wszystkimi rodzajami stołów, to w szczególny sposób pasują do azjatyckich elaboratów czy estetyki skandynawskiej, gdzie drewno i minimalizm mają duże znaczenie.

Są wielokrotnego użytku, jeśli zachowamy ostrożność podczas ich mycia, ale nie nadają się do zmywarki czy mikrofalówki. W zmywarkach można używać jedynie talerzy bambusowych, które nie są w 100% naturalne, czyli tak naprawdę nie są wykonane z bambusa.

  • Eleganckie, przyciągające wzrok
  • Lekkie
  • Sztywność i wytrzymałość
  • Moda i zrównoważony rozwój
  • Odporność na smary i oleje
  • Kompatybilne z zamrażarką
  • Możliwość recyklingu w pojemniku na odpady organiczne
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Bambus-5°C /70°CXXX

W Monouso znajdziesz również talerze wykonane z odzyskanych włókien cukru trzcinowego i bambusa, czyli zrównoważonej, odnawialnej i kompostowalnej alternatywy. Mają one bardzo naturalne wykończenie, są odporne i możesz je wybrać w różnych średnicach o kształcie liścia.

Talerze z liśćmi palmowymi

Te w 100% naturalne elementy zastawy stołowej są wykonane z wysuszonych opadłych liści palmy Areca. Wykonywane są z całego liścia, dzięki czemu żebrowanie jest zintegrowane z produkcją i daje charakterystyczne żyłki, które czynią je jedną z najbardziej eleganckich opcji w całym katalogu ECO.

Ze względu na ich naturalny wygląd, wielu profesjonalistów używa ich do zapewnienia bardziej ekologicznych usług w swoich modelach na wynos.

  • Przyjemne w dotyku
  • w 100% roślinne
  • Unikalne wzory, które obejmują żyłki (veins) liścia
  • Elegancka
  • Odporne na tłuszcz i olej
  • Niektóre modele mogą być ponownie użyte, ale nie nadają się do mycia w zmywarce
MateriałTolerancja ciepła*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Liście palmowe-18°C /180°CX

Płyty ze skrobi kukurydzianej PLA

Talerze PLA corn starch są wykonane z materiału z kwasów polimlekowych (PLA), w tym przypadku pozyskiwanych ze skrobi kukurydzianej. Ze względu na swoje właściwości biodegradowalne i kompostowalne, ta zastawa stołowa jest zrównoważona i przyjazna dla środowiska.

Doskonale nadają się do serwowania zimnych posiłków i deserów.

  • Wysoka biodegradowalność
  • Wytrzymują wysokie i niskie temperatury
  • Jednorazowe talerze nadające się do recyklingu
  • Kompostowalne
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Skrobia kukurydziana PLA--/60°CXXXX

Potrawy z pulpy pszennej

Te jednorazowe talerze wykonane są z resztek rośliny pszenicy. Proces przekształcania w materiał spożywczy jest w 100% naturalny, bez użycia środków chemicznych i pestycydów.

Ze względu na niewielką wagę do transportu, są bardzo popularne podczas nieformalnych spotkań, imprez plenerowych i stołówek.

  • Dla wszystkich rodzajów żywności
  • Jakość
  • Odporne na wysokie i niskie temperatury
  • Przyjazne dla środowiska
  • Możliwość kompostowania
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Pulpa pszenna-25°C /170°CX--X

Talerze drewniane

Wykonane z drewna, zapewniają jedną z najwyższych odporności na rynku jednorazowych zastaw stołowych, jednorazowych i przeznaczonych do użytku.

Jego wygląd jest bardzo naturalny, a dotyk miękki. Jest to materiał przyjazny dla środowiska, ponieważ jest zrównoważony, nadaje się do recyklingu i ulega biodegradacji. Możesz go użyć, aby dostosować swoje przepisy do tych cech, a nawet do wizerunku swojej firmy: przenieś swoją filozofię ECO na swoich dinerów, po prostu zmieniając na te pojemniki.

  • Wysoka jakość
  • Odporne na wysokie i niskie temperatury
  • Odporne na smary i oleje
  • Przyjazne dla środowiska
  • Możliwość recyklingu w pojemnikach ekologicznych
MateriałTolerancja cieplna*Mikrofalówka*Piekarnik*Zamrażarka*Zmywarka*Recykling
Drewno-40°C /150°CX

Możesz sprawdzić wszystkie cechy tych ekologicznych talerzy odwiedzając nasz sklep lub skontaktować się z obsługą klienta, aby uzyskać poradę od naszych ekspertów od jednorazowej zastawy stołowej. Z naszą pomocą znajdziesz ekologiczny model, którego szukasz za pierwszym razem.

Talerze wielokrotnego użytku

Talerze wielokrotnego użytku, które zostały zaprojektowane w taki sposób, aby mogły być wielokrotnie używane , nazywamy wielorazowymi. W zależności od materiału, z którego są wykonane, można znaleźć modele o większej lub mniejszej liczbie cykli mycia.

Te elementy zastawy stołowej wielokrotnego użytku występują w różnych formatach i rozmiarach: m.in. talerze z przegródkami, talerze płaskie, talerze głębokie czy talerze do pizzy, dzięki czemu doskonale sprawdzą się podczas każdego wydarzenia, które masz do uczczenia w swoim lokalu.

W naszym sklepie można znaleźć wysokiej jakości modele plastikowych i biodegradowalnych talerzy wielokrotnego użytku, a także szeroką gamę stylów i kompatybilności, takich jak ekonomiczne talerze wielokrotnego użytku, twarde talerze wielokrotnego użytku lub trwałe talerze wielokrotnego użytku.

Zalecamy zapoznanie się z kartami produktów w celu sprawdzenia kompatybilności wybranych przez Państwa modeli, a w razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt.

Trwałe talerze wielokrotnego użytku

Wśród talerzy wielokrotnego użytku wyróżniają się nowe serie durable, modele o dużej odporności, nietłukące się i bardzo lekkie. Są typem talerza wielokrotnego użytku o największej liczbie cykli mycia, o nieskończonej żywotności.

Ich trwałość zapewnia im dłuższy okres użytkowania niż inne alternatywy, bez zużycia i uszkodzeń. Ponadto nie pękają ani nie wgniatają się po upuszczeniu lub uderzeniu.

W naszym sklepie znajdziesz je w różnych rozmiarach i kolorach.

  • Te wielokrotnego użytku o nieskończonej żywotności
  • Lekkie i niełamliwe
  • Można je myć i układać w stosy
  • Odporny
  • Wysokiej jakości wzornictwo i jakość
  • Różnorodność rozmiarów i kolorów
  • Odporność na wszystkie rodzaje żywności
  • Niektóre modele można piec w piekarniku

Jak wybrać naczynia dla swojego biznesu gastronomicznego

Aby wybrać najlepszy rodzaj talerzy jednorazowych do swojej restauracji, musisz zadać sobie szereg podstawowych pytań: jakiego typu usług potrzebujesz, jakie potrawy będziesz na nich serwować, jakiej funkcjonalności wymagają? Inaczej wygląda sytuacja, gdy Twój biznes chce rozszerzyć się o jedzenie na wynos (do czego potrzebne będą konkretne pojemniki do rodzaju serwowanych potraw), a inaczej, gdy założysz biznes eventowy lub cateringowy, dla którego elementy jednorazowej zastawy stołowej będą zupełnie inne.

Aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru, przedstawiamy główne cechy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze jednorazowych i wielorazowych elementów zastawy stołowej.

Zgodności

Kompatybilność talerzy jednorazowych mówi nam, czy można je używać w piekarniku, mikrofalówce, zamrażarce lub zmywarce. W zależności od materiału, z którego wykonane są talerze (plastikowe, wielokrotnego użytku, trwałe lub biodegradowalne), mogą one być kompatybilne z niektórymi lub nawet wszystkimi z tych zastosowań.

Jeśli będziesz musiał używać ich w którymś z tych urządzeń (lub będą to robić Twoi klienci), ważne jest, abyś wybrał naczynia, które są kompatybilne, tylko w ten sposób możesz zapewnić, że będą one prawidłowo spełniać swoją funkcję.

W naszym sklepie znajdziesz informacje na temat kompatybilności poszczególnych modeli naczyń jednorazowych. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.

Funkcje

do czego będziesz ich używać? Ten rodzaj zastawy stołowej ma wiele różnych formatów przeznaczonych do różnych potrzeb. Jeśli Twoja działalność to catering lub organizacja imprez, znajdziesz eleganckie, trwałe elementy w różnych rozmiarach i do różnych zastosowań. Na przykład łupek syntetyczny jest jedną z najbardziej cenionych opcji na tego typu wydarzenia, podobnie jak modele dedykowane do prezentacji.

Jeśli Twoja restauracja potrzebuje takich talerzy, aby oferować jedzenie na wynos lub typu food truck, możesz zdecydować się na praktyczne, lżejsze egzemplarze, o rozmiarze idealnym do rodzaju przygotowywanych potraw. W tym przypadku popularnym wyborem są modele piankowe.

Krótko mówiąc, aby wybrać odpowiednie cechy, trzeba wiedzieć, do czego zamierza się ich używać. Niektóre z sektorów, które na co dzień korzystają z tego typu plastikowych i biodegradowalnych naczyń kuchennych to:

  • Restauracje
  • Cateringi
  • Imprezy na świeżym powietrzu
  • Food Trucki
  • Jedzenie włoskie
  • Hamburgery
  • Sushi
  • Imprezy
  • Lodziarnie
  • Ciastkarnie
  • Degustacje

W Monouso znajdziesz szeroki wybór modeli, kluczem jest połączenie kompatybilności, której potrzebujesz, z funkcjonalnością, którą zamierzasz jej nadać. Tylko w ten sposób będziesz wiedział, które rodzaje kolorowych lub oryginalnych talerzy jednorazowych są najciekawsze dla Twojego lokalu.

Talerze termiczne

Aby utrzymać jedzenie w odpowiedniej temperaturze, potrzebujesz talerzy termicznych. Tego typu talerze są bardzo polecane na imprezy plenerowe i bufety, gdzie jedzenie jest bardziej narażone i ma tendencję do szybszej utraty optymalnej temperatury. Również do usług dostawczych do domu, aby zamówienie było w optymalnych warunkach (gorące dania zachowują swoje ciepło, a lody nie topnieją).

Generalnie wykonane są z pianki, tworzywa sztucznego o świetnych właściwościach izotermicznych, które możesz oddać na usługi swojej firmy lub imprezy. Nie ma szczęśliwszego kelnera niż ten, który je na gorąco.

Talerze do mikrofalówki

Pojemniki, które wytrzymują wysokie temperatury bez utraty swoich właściwości spożywczych, nadają się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Jeśli Twoja firma pracuje z usługami na wynos i z dostawą, możesz dać wartość dodaną, używając pojemników, które użytkownicy mogą wygodnie odgrzewać w domu bez żadnego zagrożenia.

W przypadku naczyń, materiały te są zazwyczaj kompatybilne z tym urządzeniem:

  • Polipropylen wielokrotnego użytku
  • Papier i karton
  • Trzcina cukrowa
  • Liście palmowe
  • Z drewna
  • Z miazgi chinetowej

Talerze łupkowe

Modele imitujące łupkowe materiały przypominające kamień mogą zmienić Twoje przystawki i talerze w prawdziwe dzieła sztuki. Te talerze wielokrotnego użytku mają elegancką estetykę, która uwydatnia Twoje platerowanie. Są bardzo popularne podczas degustacji i przekąsek barowych, ponieważ zwiększają atrakcyjność potraw. Należy jednak pamiętać, że nie mają one brzegów, więc należy ich używać do przepisów bez bulionu lub dużej ilości sosu.

Naczynia z pokrywkami

Talerze mogą być wyposażone w pokrywki ułatwiające transport lub pozwalające zachować temperaturę potraw. Jest to opcja, jeśli Twoja firma oferuje jedzenie na wynos lub samoobsługę, gdzie naczynia wychodzą bezpośrednio na lady, aby klienci mogli wybrać, co chcą zjeść.

W tym ostatnim przypadku szczególnie ważne jest, aby wybrać przezroczyste pokrywki, aby Twoi dinerzy mogli zobaczyć, co zaraz zjedzą. Mówi się, że oko jest pełniejsze niż żołądek, lub innymi słowy, dobra prezentacja może zrobić różnicę.

W naszym sklepie znajdziesz zarówno pokrywki plastikowe PET jak i styropianowe, przezroczyste i lekkie, a Ty nie wiesz jak je połączyć z odpowiednimi naczyniami? Nie czekaj dłużej i skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.

Talerze prezentacyjne

Talerze prezentacyjne służą jako tace, na których można wyeksponować potrawy podczas Twoich imprez cateringowych i przyjęć. Są odporne, błyszczące i z eleganckimi wzorami, wśród których wyróżniają się opcje srebrne, złote lub marmurowe - o to właśnie chodzi w cateringu na wysokim poziomie!

Dodatkowo, dla bezpiecznego i higienicznego transportu, wiele z tych tac ma możliwość dodania idealnie dopasowanej pokrywy, która nie tylko ułatwia przenoszenie jedzenia, ale także utrzymuje je w odpowiedniej temperaturze na dłużej, aż do rozpoczęcia imprezy.

Podkładki

Serwowanie to jedno, serwowanie z przepychem to drugie. Jeśli jesteś jednym z tych, którzy chcą dodać wyrafinowany akcent do swojej firmy lub wydarzenia, masz to bardzo proste: umieść podkłady w swoim życiu. Podkładki chronią stół i obrus, umieszczając się pomiędzy stołem a talerzem osoby jedzącej. Dziękieleganckim wzorom są równie funkcjonalne, co dekoracyjne.

Wyróżniająsię blaskiem i z tego powodu często kojarzone są z wielkimi uroczystościami, takimi jak Boże Narodzenie. Pewne jest to, że są dekoracją, która uzupełni każdy wyjątkowy posiłek lub kolację w Twojej restauracji, niezależnie od tego, jaki jest miesiąc w roku.

Talerzy prezentacyjnych nie należy mylić z talerzami podkładowymi. Podczas gdy te pierwsze to miejsce, w którym podaje się jedzenie, te drugie to miejsce, w którym talerz kelnera jest umieszczony na górze. Jest to element ochronny i dekoracyjny, który pomaga ubrać stół w elegancję.

Wymiary i pojemności

Kolejnym ważnym pytaniem, które należy sobie zadać przed wyborem jednorazowej zastawy stołowej jest to, jakich rozmiarów będziesz potrzebował. Będzie to zależało bezpośrednio od potraw, które będziesz w nich serwować. Nie musisz się o nic martwić: istnieje wiele różnych rozmiarów i kształtów, za pomocą których będziesz mógł doskonale serwować swoje potrawy.

Najpopularniejsze rozmiary pozwalają nam na serwowanie tapas, przystawek czy deserów na różnych talerzach, zarówno płytkich, jak i głębokich, o różnych średnicach oraz z pokrywkami lub osobnymi przegródkami lub bez nich. W naszym sklepie znajdziesz te informacje w centymetrach, abyś mógł dokładnie poznać rozmiar każdej sztuki. Poniższa tabela może dać Ci pojęcie o ich zastosowaniu:

MiaryZalecane zastosowanie
Między Ø8 a Ø15 cmSpecjalnie zaprojektowane dla małych przekąsek lub chleba.
Między Ø15 a Ø20 cmIdealny rozmiar do serwowania tapas, przystawek, degustacji i deserów.
Między Ø20 a Ø30 cmPłaskie lub głębokie, są zazwyczaj używane do przystawek, pierwszych i głównych dań.
Od Ø30 cmOd tych rozmiarów są szeroko stosowane do prezentacji potraw, na przykład w otwartym bufecie.

Kształty i kolory

Przy dokonywaniu wyboru ważny jest format, czyli jak wygląda danie, które masz na myśli? Prawdopodobnie wiesz to, ponieważ doskonale znasz swoje menu, ale proste użycie różnych rodzajów jednorazowych talerzy imprezowych, takich jak kwadratowe lub sześciokątne talerze, może znacznie zmienić obraz uroczystości. Nie trzeba oczywiście zapominać o części funkcjonalnej: zawsze powinieneś myśleć o tym, jak klient będzie jadł, abyś mógł zaoferować opcje, które mu to ułatwią.

Najbardziej popularne kształty dla wszelkiego rodzaju imprez to okrągły, owalny, kwadratowy i sześciokątny. Ważne jest, aby Twój wybór był zgodny z harmonią: czy to wzór koloru, czy wzór kształtów, w ten sposób osiągniesz elegancki styl, który spodoba się Twoim klientom.

Kolorowe talerze

Jestem pewna, że zanim dołączyłeś do nas ten przewodnik po talerzach, kiedy myślałeś o plastikowych talerzach, przychodziły Ci do głowy obrazy zwykłych białych kawałków. I nie mamy nic przeciwko nim, wręcz przeciwnie, są one zszywką szafy w świecie zastawy stołowej (pasują do wszystkiego), ale istnieje taka różnorodność kolorów, że nie sposób ich nie zauważyć. Wykorzystaj je do motywów przewodnich swoich imprez.

Styl i design Twojej zastawy stołowej może przekazać klientom wiele informacji o Twojej firmie: jaką wagę przywiązujesz do części przeznaczonej na wynos, jak dopasowuje się do obrazu, jaki mają o lokalu, a nawet przekazać nowe wartości, które chcesz wprowadzić do wizerunku swojej marki. Ponadto w imprezach cateringowych jest to element wyróżniający, który przyczynia się bezpośrednio do prezentacji usługi.

Projekt można sklasyfikować w następujący sposób:

StyleCechy charakterystyczne i zalety
KlasyczneTradycyjnie okrągłe, mogą być kolorowe i posiadać charakterystyczny element graficzny na brzegach (sitodruk, tłoczenie).
DziecięceTo jednorazówki używane na przyjęciach dla dzieci. Mogą być w jednym kolorze, z nadrukami dziecięcymi lub nawet z nadrukiem znanych postaci fikcyjnych.
EleganckieKwadratowe lub sześciokątne (a nawet trójkątne). Zazwyczaj są sztywne i można je nawet prać do ponownego użycia.
NaturalneDo tej grupy należą te biodegradowalne. Wykonane są z elementów obecnych w środowisku, np. liści drzew. Mają naturalny wygląd i fakturę surowca, z którego wykonane są talerze jednorazowe.

Obecnie rynek talerzy wielokrotnego użytku i jednorazowych oferuje Państwu szeroką gamę funkcjonalności, kompatybilności, kształtów, kolorów, wzorów i materiałów do wyboru. W rzeczywistości, obecnie powszechne jest, że w haute cuisine i degustacji używa się luksusowych modeli designerskich, które łączą oryginalne i eleganckie kształty z praktycznością talerzy jednorazowych.

I ostatnia rada: nie bój się dać wolną rękę swojej wyobraźni, aby wybrać formaty, kolory i wzory, które zaskoczą Twoich klientów i wpiszą się w wizerunek Twojej marki, a nawet zmodyfikują go w pozytywny sposób.

Dzięki temu przewodnikowi będziesz w stanie określić swoje potrzeby biznesowe i wybrać naczynia, które pozwolą Ci rozwinąć się o model gastronomiczny, dostawę lub nowe możliwości poprawy jakości usług. Znajdź je z łatwością w naszym sklepie internetowym lub skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta, który odpowie na wszelkie pytania związane z wyborem spośród tak szerokiej oferty.